Göç Araştırmaları Derneği Ekim 2023 Bülteni

GAR BÜLTEN

Ekim 2023

Herkese merhaba.

7 Ekim 2023 tarihinde başlayan İsrail-Hamas savaşı, sebep olduğu ölümlerin ve yaralanmaların yanı sıra, milyonlarca Filistinliyi yerinden etmeye devam ediyor. Gazze'de süren savaşa dünyanın dört bir yanından ateşkes çağrıları sürerken, İsrail'in dile getirdiği önerilerden biri Filistinlilerin yerinden edilerek Mısır sınırları içindeki Sina Yarımadası'na sürülmesi. Bu ihtimal, çoğu 1948 mültecisi olan yaklaşık iki milyon Filistinli için ikinci bir Nakba anlamına gelebilir.

Diğer yandan, dünyanın en büyük Afgan mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan ülkelerden biri olan Pakistan, son göç yasası düzenlemeleri çerçevesinde yaklaşık 1,7 milyon kayıtsız Afgan göçmeni sınır dışı etmeye başladı.

Türkiye'de ise, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın kayıtlı olduğu şehirlerde yaşamayan göçmen ve mültecilerin yakalanması için tanıdığı süre 24 Eylül'de doldu. Ekim ayı boyunca büyük şehirlerde ev baskınları ve mobil göç noktalarındaki kontroller yoluyla binlerce mültecinin yakalandığına tanık olduk.

Bütün bu gündem içinde göçmen haklarını savunmanın ve göçmen karşıtı tutum ve politikalara karşı söz söylemenin ne kadar acil olduğunu bir kez daha derinden hissediyoruz.

Ekim 2023 Bülteni'nde geçen ay yaptıklarımızı okuyabilirsiniz. Geçtiğimiz ayların bültenleri de artık web sitemizde.

İyi okumalar.

EKİM AYINDA NELER YAPTIK?

7 Ekim 2023 tarihinde Demokrasi, Barış ve Alternatif Politikalar Araştırma Derneği'nin (DEMOS) "Toplumsal Cinsiyet Karşıtı Anlatılarla Mücadele" projesi kapsamında "Göç Anlatılarını Yeniden Düşünmek Çalıştayı"na katıldık. GAR adına Eda Sevinin’in katıldığı çalıştayda toplumsal cinsiyet karşıtı anlatılarla göçmen karşıtı anlatıların nerelerde kesiştiği, bunlara nasıl karşıt söylemler geliştirilebileceği tartışıldı.

GAR'ın 6 Şubat 2023 depremleri sonrasında yaptığı Göç ve Deprem izleme raporları üzerine Nehna'dan Elifsena Biroğlu ile bir söyleşi yaptık. Söyleşiyi bu linkten okuyabilirsiniz.

GAR, Impact Hub tarafından yürütülen Kreatif Aktivizm (KRE-AKT) 2023 projesinde finalist olmaya hak kazandı. Gülay Uğur Göksel'in GAR adına başvurusunu yaptığı ve koordinasyonunu üstlendiği proje bu sene "Kutuplaşma ve Ayrımcılık" başlıklarına odaklanıyor. KRE-AKT kapsamında 25-26 Ekim tarihlerinde verilen eğitim programına GAR adına Gülay Uğur Göksel ve gönüllümüz Ceren Akbulut katıldı.

Yerel seçimler öncesi İstanbul ilçelerinde göçmenlerin yaşadığı koşullara ve yerli-göçmen ilişkilerine odaklanan “İstanbul İlçelerinde Kent ve Göç İlişkileri” projesi 13 Ekim 2023 tarihinde başladı. Beyoğlu, Esenyurt, Kadıköy ve Zeytinburnu ilçelerine odaklandığımız proje, proje Didem Danış, Eda Sevinin ve Deniz Sert'in koordinasyonu ve Birgül Çay, Ayşenur Ölmezses, Yasir Bodur ve Çisel Karacebe'den oluşan dört kişilik araştırma ekibiyle yürütülüyor.

GAR Lisansüstü Araştırmacı Destek Programı (GArEP) 17 Ekim 2023 tarihindeki ilk oturumuyla başladı. 10 hafta sürecek program, katılımcılara uzman eğitmenlerin verdiği seminerlerin yanı sıra, Türkiye’de göç araştırmaları üzerine yazılmış önemli kaynakları tartışma imkanı sağlayacak.

27 Ekim 2023 tarihinde Urban.koop ekibiyle toplantı yaptık.

Geçtiğimiz iki ay boyunca çalıştığımız GAR Kişisel Verilerin Korunması, İşlenmesi ve İmha Edilmesine Dair Politika Belgesi, GAR Araştırma Etiği İlkeleri Politika Belgesi ve GAR Gönüllü Çalışmaları Politika Belgesini hazırladık. Bundan sonraki GAR faaliyetlerinde yol gösterici olmasını umduğumuz politika belgeleri kurumsallaşma yolunda attığımız önemli adımlardan biri.

ÜYELERİMİZDEN HABERLER

Deniz Sert, 2-3 Ekim 2023 tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi BAUMUS tarafından düzenlenen MidiGo (Migration, Diversity and Governance) Konferansında “Policy in a Changing World: Navigating the Complexities of Migration” başlıklı bir sunum yaptı.

Deniz Sert 17-18 Ekim 2023 tarihlerinde CATS Network'ün BPD ve FES ortaklığıyla düzenlediği ve kadın hareketi, göç, diaspora ve Türkiye'nin siyasal sisteminin geleceğine odaklanan "100 Years of Turkish Republic" başlıklı konferansa katıldı.

Deniz Sert, 24 Ekim 2023 tarihinde düzenlenen T24 Yıllık Konferanslarının ikincisine katılarak "Göç ve Göçmenler; Ne Yapmalı?" başlıklı oturumda sunum yaptı.

Deniz Sert'in Dr. Ezgi Elçi ve Dr. Evren Balta ile birlikte yaptığı "2023 Seçimleri ve Türkiye'deki Göç Tartışmaları" araştırmasının raporu yayımlandı. Raporun tanıtım toplantısı 30 Ekim 2023 tarihinde Postane İstanbul'da yapıldı, panelin moderatörlüğünü Didem Danış üstlendi.

Besim Can Zırh'ın Cumhuriyet'in 100'üncü yılı için hazırlanan, 100 Sene 100 Nesne ansiklopedisi için kaleme aldığı ve "Göç Mekanın İletişimsel Yeniden İnşasında Kasetlerin Rolü" bölümünü de içeren yazısı artık Spotify’da podcast olarak dinlenebiliyor. Bölümü bu linkten dinleyebilirsiniz.

Alp Yenen ve Erik-Jan Zürcher'in editörlüğünü üstlendiği "A Hundred Years of Republican Turkey: A History in a Hundred Fragments" kitabı Leiden University Press'ten yayımlandı. Besim Can Zırh "In Between Invisibility and Recognition: The Sivas Massacre" başlıklı bir makaleyle, Sibel Karadağ ise "The Decade of Migration: A Politics of Death or Life?" başlıklı makaleyle kitaba katkıda bulundu.

Didem Danış, 7 Ekim 2023 tarihinde Mimarlar Odası İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen 100. Yılında İstanbul Konferansına katılarak tarihsel ve güncel göç dinamiklerini ele alan "İstanbul'un Geleceği: Mevcut Eğilimler, Muhtemel Güzergahlar" başlıklı bir konuşma yaptı.

Didem Danış, 20 Ekim 2023 tarihinde İstanbul Türk Ocakları tarafından toplantıda "Cumhuriyet'in Yüzüncü Yılında Nüfus ve Toplum" başlıklı bir konuşma yaptı.

Didem Danış, 24 Ekim 2023 tarihinde Bloomberg HT'de yayınlanan Aslı Şafak'la İşin Aslı programına katıldı. Programın tamamını buradan izleyebilirsiniz.