Göç Araştırmaları Derneği Mart 2024 Bülteni

GAR BÜLTEN

Mart 2024

Herkese merhaba,

Mart ayında ülke gündemini 31 Mart’ta gerçekleşen yerel seçimler belirledi. Partilerin seçim propagandalarında, genel seçim sürecindeki kadar yüksek perdeden olmasa da, göçmen-yabancı düşmanı söylemler gündeme geldi.

Bu vesile ile, yeni seçilen belediye yönetimlerinin göçmenlere yönelik eşit ve erişilebilir hizmetler sunması, yerel yönetimlere aktarılan merkezi bütçenin sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını değil kentlerde yaşayan göçmenler dahil tüm insanları gözeterek düzenlenmesi konusundaki taleplerimizi bir kez daha dile getirelim.

Almanya Solingen’de 25 Mart’ta çıkan yangında Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı 28 yaşındaki Kıymet Katya Zhilov ve 29 yaşındaki İsmail Kuncho Zhilov ile iki küçük kızları iki yaşındaki Gizem Galia ve üç aylık Elis Emily hayatını kaybetti. Yangınla ilgili yapılan araştırmada evin bodrum katında yanıcı madde tespiti kundaklama iddialarını doğruladı. Solingen, hafızalarda 29 Mayıs 1993’te Türk kökenli göçmenlerin yaşadığı eve düzenlenen ırkçı saldırı ile yer edinmiş bir şehir. Bu ırkçı saldırıda 5 Türk kökenli göçmen öldürülmüştü. Aradan geçen 31 yılın ardından yine aynı şehirde ve aynı şekilde yangın çıkması ve Türk kökenli göçmenlerin ölmesi akıllara ırkçı saldırı olma ihtimalini getirdi ancak Almanya basınında 25 Mart’taki saldırı ile ilgili ırkçılık motivasyonuyla yapılmadığı vurgusu sıklıkla yer aldı. Almanya’da dönem dönem can kaybıyla sonuçlanan ırkçı ve göçmen karşıtı eylemler endişe yaratmaya devam ediyor.

MART AYINDA NELER YAPTIK?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde sosyal medya üzerinden  kısa bir açıklama yayınlayarak GAR’ın “Mecburiyet, Müzakere, Değişim : Suriyeli  Kadınların Çalışma Deneyimleri ve Toplumsal Cinsiyet İlişkileri” raporundan hatırlatmalar yaptık.

AB- Türkiye Mutabakatı’nın 8.yılında tespit ve öneriler içeren bir açıklama yayınladık. Açıklamada GAR olarak, bu anlaşmanın mülteci krizini çözmekte yetersiz kaldığını, anlaşmanın mülteci krizine kalıcı bir çözüm getirmediğini, AB devletleri açısından geçici bir rahatlama sağlasa da, hem milyonlarca sığınmacıyı kabul eden Türkiye toplumu hem de kalıcı bir çözüm arayan sığınmacılar için adaletsiz bir durum ortaya çıkardığını vurguladık. Hem Türk toplumunun, hem de sığınmacıların endişelerini dikkate alan; uluslararası insan hakları ve mülteci hukukuna uygun, şeffaf ve demokratik bir ortamda müzakere edilen, hukuki denetime açık, sadece finansal sorumluluk paylaşımına değil, fiziksel sorumluluk paylaşımına da etkin şekilde odaklanan, özgürlük ve güvenlik dengesini hassas bir şekilde koruyan  daha hakkaniyetli bir sorumluluk paylaşımı modeli geliştirilmesi gerektiğini savunuyoruz. Açıklamanın tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.

GAR Göç Yaz Kampı başvuru çağrısı yayımlandı. 15-22 Eylül 2024 tarihlerinde Nesin Matematik Köyü’nde gerçekleştirilecek yaz kampı konusundaki tüm bilgilere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

15 Mart’ta Koç Üniversitesi’den Yardımcı Doçent Sedef Turper  mültecilere yönelik nefret söylemi ve ayrımcılık üzerine yaptığı araştırmasını GAR üyelerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda aktardı.

GAR BLOG

8 Mart Dünya Kadınlar Gününde Gizem N. Ezme’nin ev işçisi göçmen kadınlara dair yazmış olduğu yüksek lisans tezine dayanan blog yazısını bu linkten okuyabilirsiniz.

18 Mart AB-Türkiye Mutabakatı’nın 8.yıl dönümü vesilesiyle GAR Blog’da yazı serisi paylaşıldı. Cheyenne Toss’un Alman Medyasındaki Farklı Bakış Açılarından Bir Seçki başlıklı yazısına buradan; Orçun Ulusoy’un  Bir “Şaşı Bak Şaşır”* Mucizesi: Mart 2016 AB-Türkiye Mutabakatı yazısına buradan; Ayşem Biriz Karaçay’ın Sekizinci Yılında AB-Türkiye Mutabakatı: Tehlikeli Yolculuklar Bitiyor mu Başlıyor mu? başlıklı yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

GAR Eğitim Programı katılımcılarının kitap değerlendirmelerinde Mart ayında iki blog yazısı yayınladık. Helin Kotan’ın Göçler Ülkesi kitabına dair değerlendirmesine bu linkten ve Buket Özdemir Dal’ın Gitmek ve Dönmek Arasında Türkiye’de Yeni Nesil Beyin Göçü kitabına dair değerlendirmesine bu linkten erişim sağlayabilirsiniz.

ÜYELERİMİZDEN HABERLER

Üyemiz Dr. Ayşem Biriz Karaçay’ın “The EU-Türkiye Deal and the Eastern Mediterranean Route: A Succes or A Failure” başlıklı makalesine bu linkten ulaşabilirsiniz. The New Wave of Russian Emigration  to Türkiye başlıklı makalesini de bu linkten okuyabilirsiniz.

Üyemiz Dr. Neva Övünç Öztürk, Ankara Barosu Mülteci Hakları Merkezi’nin  13 Mart tarihinde düzenlediği “Afganistan’ daki Kadın ve Kız Çocukları” başlıklı etkinlikte katılımcı olarak yer aldı.

Üyemiz Dr. Didem Danış, 1 Mart tarihinde 47. İktisatçılar Haftası konferansında “Günümüz Türkiyesinde Göç ve Nüfus Dinamikleri” başlıklı bir konuşma yaptı.

Üyemiz Dr. Didem Danış’ın, Sözcü gazetesinde Fırat Fıstık’ın hazırladığı İstanbul’da Suriyeliler konulu haber dosyası için yaptığı katkıyı bu linkten okuyabilirsiniz.

Üyemiz Dr. Didem Danış, 29 Mart 2024’te Maltepe Üniversitesi tarafından düzenlenen SOYAÇ Gönüllü Buluşmaları Seminer Serisinde “Cumhuriyetin 100 yılında değişen nüfus ve göçler” başlıklı bir konuşma yaptı.

Üyemiz Dr. Didem Danış, 28 Mart tarihinde Brown Üniversitesi Antropoloji Bölümünün İstanbul’daki  eğitim ziyareti kapsamında Kumkapı’da küreselleşme ve göç temalı saha ziyaretinde mihmandarlık yaptı.

Üyelerimiz Didem Danış ve Deniz Sert ECRE-AIDA Türkiye raporu güncellemesi için bilgi paylaşımında bulundu.