Ankara Üniversitesi SBF Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisansını tamamlamıştır. Ardından Mültecilerle Dayanışma Derneği’nde (Mülteci-Der) gönüllü olarak çalışmıştır. Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden yüksek lisans ve doktora derecelerini almış, 2011-2017 yılları arasında aynı bölümde araştırma görevlisi olarak görev yapmıştır. Yüksek lisansı sırasında Üniversitesi Centre on Migration, Policy and Society’de (COMPAS) çalışmalar yürütmüştür. Doktora Tezi “Türkiye’de Göç ve İltica Alanında Çalışan Sivil Toplum Aktörleri: Bir Ağ Yaklaşımı” başlığını taşımaktadır. 2017-2021 yılları arasında Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) bünyesinde kurulan TİHV Akademi’de çalışmalar yapan Akbaş Demirel, halen Neuchâtel Üniversitesi’nde yürütülmekte olan nccr “on the move” Projesi kapsamında post-doc araştırmacısı olarak çalışmalarına devam etmektedir. Türkiye’deki mülteciler, göç ve insan hakları, mültecilerin haklara erişimi ve sivil toplum ilişkisi konularında saha araştırmaları yürütmüştür. Bu alanda yayımlanmış çalışmaları bulunmaktadır.