Geri Gönüş/Gönderme: Kavramlar, Aktörler ve Küresel Deneyimler

Dr. Zeynep Şahin-Mencütek – Bonn Uluslararası Çatışma Çalışmaları Merkezi

14 Kasım 2022 - 21 Kasım 2022 | 19:00

Derse kayıt olmak için tıklayınız.

Özgür ve yenilikçi bilginin kâr amacı gütmeden ve kurumsallık adı altında baskılanmadan üretilmesine ve eşitlikçi, kapsayıcı ve erişilebilir olmasına imkân tanıyacak bir alan açma hedefiyle Haziran 2020’de kurulan GAR Akademi, yoluna 2022 Güz döneminde de iki ayrı ders serisi ile devam ediyor.

Seri, Dr. Zeynep Şahin-Mencütek tarafından verilecek olan iki haftalık "Geri Gönüş/Gönderme: Kavramlar, Aktörler ve Küresel Deneyimler" başlıklı iki haftalık ders ile sona erecek.

Bu derste göçmenlerin, sığınmacıların ve mültecilerin geri dönüş ve geri gönderilme konusuna odaklanılacaktır. Konuya genel bir bakış sağlamak için temel kavramlar, prensipler teoriler, varsayımlar ve söylemler irdelenecektir. Son yıllarda yaygın hale gelen gönüllü ‘geri dönüş’ destek programlarının özellikleri ve çeşitli düzeydeli uygulayıcı aktörleri incelenecektir. Aynı zamanda, küresel düzeyde mevcut geri dönüş/ gönderme ve köken ülkeye yeniden entegrasyon deneyimlerinden örnekler sunulacaktır. Örnekler araştırmacının son üç yıldır geri dönüşler konusundaki bir çok çalışmasının yanı sıra koordinatorlüğünü yaptığı ‘Reintegration Trajectories’ projesinde yapılan derinlemesine görüşmeler ve saha gözlemlerine dayanmaktadır.

14 Kasım 2022 ve 21 Kasım 2022 Pazartesi günleri saat 19:00'da başlayacak olan dersler, Zoom programı aracılığıyla online gerçekleştirilecektir. Kayıt olanlara Zoom bağlantısı ders günü gönderilecek; 2 dersin tamamına katılanlara GAR Akademi katılım belgesi verilecektir. GAR Akademi, Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği tarafından desteklenmektedir.

Dr. Zeynep Şahin-Mencütek:

Dr. Zeynep Şahin Mencütek Bonn Uluslararası Araştırma Merkezi’de kıdemli araştırmacı ve proje yöneticisi olarak görev almaktadır. (Bonn International Center for Conflict Studies, BICC). Kanada Toronto Metropolitan Üniversitesi Göç ve Uyum Bölümünde de kıdemli araştırmacı olarak ilişiklidir. Dr. Şahin-Mencütek doçentlik derecesini Türkiye’de Uluslararası İlişkiler alanında 2018 yılında, doktora derecesini Güney Kalifornia Üniversitesi, Siyaset ve Uluslararası İlişkiler programında 2011 yılında, master derecesini de Bogaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitütüsü’de 2004 yılında almıştır. 2017-2020 yılları arasında İsveç Başkonsolosluğu Araştırma Enstitüsü’ne bağlı olarak RESPOND: Multilevel Governance of Mass Migration in Europe and Beyond başlıklı Ufuk2020 projesinde araştırmacı olarak görev yapmıştır. 2019-2020 yıllarında Almanya’da bulunan University of Duisburg-Essen, Uluslararası İşbirliği Çalışmaları Merkezi’nin, 2020-2021 dönemi için de Humboldt Vakfının deneyimli araştırmacı bursunu almaya hak kazanmıştır. Journal of Immigration and Refugee Studies dergisinin uluslararası yayın kurulunda yer almakadır. Araştırma odağı Ortadoğu siyaseti, dış politika, karşılaştırmalı göç siyaseti, mülteci politikalarıdır. Uluslararası hakemli dergilerdeki makale ve derleme kitaplardaki  bölüm yayınlarının yanı sıra tek yazarlı Refugee Governance, State and Politics in the Middle East (London: Routledge, 2018) kitabı ve Ayhan Kaya, Susan Rottman ve Ela Gökalp Aras ile birlikte yazdıkları Koruma, Kabul ve Entegrasyon: Türkiye’de Mültecilik (İstanbul Bilgi Yayınları, 2021) kitapları mevcuttur. Çok sayıda proje raporu ve kitap bölümlerinin yanı sıra son yıllarda makaleleri Geopolitics, Third World Quarterly, Comparative Migration Studies,Migration and Society, International Studies Review  gibi dergilerde yayınlandı.

Araştırmacının Geri Dönüş Konusundaki Yayınları

2022. “The Geopolitics of Returns: Geopolitical Reasoning and Space-Making in Turkey’s Repatriation Regime”, Geopolitics,DOI: 10.1080/14650045.2022.2081550.

2022. “The Institutionalization of “Voluntary” Returns in Turkey” Migration and Society, 5: 43-58, https://www.berghahnjournals.com/view/journals/migration-andsociety/5/1/migration-and-society.5.issue-1.xml

2022.  “Voluntary and Forced Return Migration Under a Pandemic Crisis”. In: Triandafyllidou A. (eds) Migration and Pandemics. IMISCOE Research Series. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-81210-2_10

2021. “Governing practices and strategic narratives for the Syrian refugee returns”, Journal of Refugee Studies, early view, feaa121, https://doi.org/10.1093/jrs/feaa121

2021. "Return Aspirations of Syrian Refugees in Turkey." Journal of Immigrant & Refugee Studies, pp. 1-23. (with Aysegul Kayaoglu,  and M. Murat Erdoğan. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15562948.2021.1955172.

2021. Narrative on Returning Refugees, Asylum Seekers and Irregular Migrants, CERC Working Paper Series, 2021/2

2019. “Turkey’s Approach to Encourage Returns of Syrians” Forced Migration Review, 62, pp. 28-31.