GAR BÜLTEN

Temmuz 2023

Herkese merhaba.

Yaz aylarında hem göçmen ve mülteci hareketliliği hem de gündemin harareti yükselişte. Frontex istatistiklerine göre, 2016'dan bu yana görülen en yüksek "düzensiz geçiş" oranına ulaşıldı. Soyutlanmış istatistik setleri Batılı ulus devletlerin göçmen karşıtlığına gerekçe olmayı sürdürürken, AB ülkeleri de giderek daha radikal önlemlere yöneliyorlar. Sığınmacı-göçmen politikalarının katılaştırılması için politika yürüten Avrupa hükümetleri, Fransa'da haftalardır devam eden Nahel M. eylemlerini göçmen karşıtlığının gerekçesi olarak göstermeye başladılar. İngiltere hükümeti ise aldığı önlemlerle gündeme oturdu: bir yandan iltica ve göç işlemleri devam eden insanları aylarca deniz üstünde tutmayı hedeflediği, aktivistlerin ve insan hakları örgütlerinin "yüzen hapishane" adını verdiği Bibby Stockholm gemisini sulara çıkarırken, bir yandan da tartışmalı Ruanda planını yürürlüğe koymaya çalışıyor.
Türkiye'de ise genel seçimler sonrası artan göçmen karşıtlığı dezenformasyon ve yalan haberi had safhaya çıkardı, kamuoyunda göçmen karşıtlığını ve nefret söylemini körüklemeye devam ediyor.

GAR olarak bu ay, göç alanındaki dezenformasyonla mücadele için yapabileceklerimiz üzerine yoğunlaştık.

Temmuz 2023 Bülteni'nde sizlerle geçen ay yaptıklarımızı paylaşıyoruz. Geçtiğimiz ayların bültenleri de artık web sitemizde.

İyi okumalar.

TEMMUZ AYINDA NELER YAPTIK

GAR olarak göç konusunda gidecek artan dezenformasyonla mücadele için neler yapabileceğimizi bir süredir düşünüyorduk. 5 Temmuz 2023 tarihinde Türkiye Vikimedia Topluluğu işbirliğiyle bir Vikimaraton düzenledik. Vikimaraton'da gönüllü gençlere göç ve iltica alanındaki Vikipedi başlıklarının yazılması ve düzenlenmesi üzerine eğitim verildi. Vikimaraton çalışmalarına sonbaharda devam edeceğiz.

10 Temmuz 2023 tarihinde Göç ve Deprem izleme serisinin üçüncü raporu olan ve Didem Danış ile Kristen Biehl koordinatörlüğünde yürütülen "İstanbul'a Gelen Depremzede Mültecilere Yönelik Kabul ve Dışlama Mekanizmaları" raporunun tanıtım toplantısını yaptık. Araştırmacıların ve sivil toplum temsilcilerinin katıldığı toplantıda mültecilerin ikincil yerinden edilme süreçleri sonrası maruz kaldıkları ayrımcılıklar ve erişebildikleri destek mekanizmaları tartışıldı.

7 Temmuz 2023 tarihinde Haklara Destek programı kapsamında bir değerlendirme toplantısı yaptık ve uzman desteğiyle sürdüreceğimiz Stratejik Plan ile Gönüllü Yönetimi çalışmaları hazırlıklarına başladık.

11 Temmuz 2023 tarihinde Haklara Destek Programı kapsamında Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) hakkında bir eğitime katıldık. Eğitime GAR adına Orçun Ulusoy katıldı. Kapasite gelişim çalışmaları kapsamında GAR bünyesinde de bir KVKK belgesi hazırlıyoruz.

17 Temmuz 2023 tarihinde Haklara Destek programı kapsamında Gönüllü Yönetimi çalışmalarına başladık.

20 Temmuz 2023 tarihinde ise yine Haklara Destek programı kapsamında 2024-2026 Stratejik Plan çalışmalarına başladık.

ÜYELERİMİZDEN HABERLER

Neva Övünç ÖZTÜRK, Göç Araştırmaları Vakfı'nın GAV Gündem Podcast programına konuk oldu. "Sınır Dışı Kararı" başlıklı bölümde, YUKK hükümlerine göre hangi koşullarda yabancılar hakkında sınır dışı kararı alınabileceğini, geri göndermeme ilkesi ve devletin egemenlik hakkı gibi ilkeler arasında bir denge kurulmasının neden önemli olduğu konuşuldu. Programın tamamını bu linkten dinleyebilirsiniz.

1+1 Express dergisi, Fransa'da devam eden protestolar hakkında Didem Danış ile röportaj yaptı. "Göçmenliğin ABC2si ve XYZ'si: Nahel, Dina, Elyas ve diğerleri" başlıklı röportajın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Didem Danış, Fransa'da 17 yaşındaki Nahel M.'nin polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan eylemler hakkında Gazete Duvar'a röportaj verdi. Röportajın tamamını bu linkten okuyabilirsiniz.

Didem Danış, cumhurbaşkanlığı seçimleri ardından artan göçmen karşıtlığını odağına alan "Sığınmacı karşıtlığı: Türkiye'yi birleştiren tek konu" Medyascope programına röportaj verdi. Röportajın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Eda Sevinin, Didem Danış ve Deniz Sert'in 6 Şubat Türkiye-Suriye depremlerinin ardından yaptığı izleme çalışmasının uluslararası alanda da yaygınlaştırılması amacıyla yazdıkları "Double displacement of refugees in the context of the 2023 Turkey-Syria earthquake" başlıklı yazı, International Migration dergisinde yayımlandı. Açık erişimli yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Deniz Sert, Sivil Toplum ve Medya Çalışmaları Derneği (Sivil Sayfalar) tarafından düzenlenen ve seçim sonrasında sivil toplumun yerine ve rolüne odaklanan "Seçimler ve Sivil Toplum: Ne Yaptık, Bizi Ne Bekliyor?" başlıklı toplantıya katıldı. Toplantı raporuna bu linkten ulaşabilirsiniz.

Ekler:
Dosya